De Turkse geschiedenis van onze eetcultuur

De Turkse geschiedenis gaat terug tot in de Griekse oudheid. Turkije is een land met veel verschillende keukens. In iedere streek hebben ze hun eigen manier van koken. Dit komt doordat er vroeger allemaal verschillende volkeren uit verschillende landen Turkije zijn binnengekomen. Zij hebben een spoor van kookstijlen achtergelaten. De Griekse kookstijl is daar een van. Nu nog steeds kun je in een aantal typische Turkse gerechten de Griekse invloeden terugvinden.

Bekende Turkse gerechten zijn sjisj kebab (geroosterde vlees aan pennen), borek (warme pasteitjes gevuld met vlees of kaas), koftes (geroosterde gehaktballetjes) en de pide (plat brood). De Turken houden ervan om groenten te vullen. Aubergines en paprika’s worden dan ook gevuld met een pittig mengsel van gehakt, groenten en kruiden. Andere groenten die erg geliefd zijn, zijn komkommer, prei, spinazie en uien.

Sis kebab

Bekende smaakmakers

De Turkse geschiedenis komt goed terug in onze eetgewoontes maar ook in de producten en ingrediënten die we gebruiken. Een van de bekende smaakmakers in de Turkse keuken is de tomaat, vaak in de vorm van puree, samen met uien en knoflook. Verse kruiden zoals, oregano, peterselie, koriander, selderie en munt worden ook veel gebruikt. Bij vlees gebruiken de Turken vaak specerijen zoals komijn, piment en kaneel.

Ook yoghurt en honing spelen een belangrijke rol. Bij vrijwel elke maaltijd drinken de Turken ayran, een drankje gemaakt van yoghurt. Veel van de soepen en sauzen die ze maken hebben een basis van yoghurt.

Meer weten over ons? Lees dan hier verder!

Afiyet olsun.